Проф. Кантарджиев: 68% от интензивните ковид легла в София са заети

68 на сто от интензивните легла за лечение на пациенти с COVID-19 в София са заети към вчерашна дата. Това заяви в “Денят започва” проф. Тодор Кантарджиев, консултант по здравеопазване на Столична община. Съгласно плана на правителството за управление на пандемията столицата се намира на прага на Етап 3.

14-дневната заболеваемост е около 2300 на 100 000 като единствено област Благоевград изпреварва София откъм разпространение на вируса.

47% от жителите на София са ваксинирани. Проблемът с разпространението на вируса в града обаче остава, заради голямата циркулация на хора от цялата страна.

Едва 7 души от 227 потвърдени случая на Омикрон са в болница, което означава, че при новия щам тежкото преболедуване се случва по-рядко.

За хората без ваксина и без досег с предишни варианти на коронавирус обаче, опасността да попаднат в болница остава голяма, предупреди Кантарджиев.

Според проф. Тодор Кантарджиев трябва да се предвидят още болнични легла за деца, защото при последната вълна расте броят на най-малките пациенти. Той призова предприятията да въведат работа на ротационен или групов принцип, така че да не се засичат отделните групи служители. Опасността е да не се разболеят много хора наведнъж и да се получи временна нетрудоспособност.

Той посъветва да се продължи с проветряването на помещенията, да се поставят апарати за стерилизация в училищата и в обществените сгради, както и да се въведат нови методи за трайна дезинфекция на повърхности със сребърни наночастици, осигуряващи едномесечна защита.

Личното съзнание е най-важното, подчерта проф. Кантарджиев и напомни, че всеки трябва да носи маска на места с много хора, както и да се избягват струпванията. А който се чувства болен, да остане вкъщи.