Причината за “мистериозния хепатит” остава непозната

Министерството на здравеопазването чрез регионалните здравни инспекции в страната разпространи до всички общопрактикуващи лекари, лекарите специалисти по педиатрия, инфекциозни болести и вътрешни болести информация за известните в други държави случаи на остър хепатит с неизвестна етиология при деца. Припомняме, че на 5 април 2022 г. здравните власти на Великобритания съобщиха на Световната здравна организация (СЗО) за увеличаване на броя на случаите на остър хепатит с неизвестна етиология при здрави деца на възраст под 10 години от Шотландия. До 20 април случаите са 111, докладвани от цяла Великобритания.


“Към момента етиологията на този хепатит остава неизвестна, независимо че има различни хипотези. От началото на годината се наблюдава повишена честота на тежък остър хепатит при деца, които са негативни за познатите хепатотропни вируси от А до Е, които се изследват най-често при остра хепатитна инфекция“, споделя д-р Мила Байчева, детски гастроентеролог и хепатолог в “Нашият ден“.

Причината остава непозната – първите случаи са докладвани на 6 април във Великобритания, след това се включват и проучвания от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC).

До 29 април се знае за 145 деца във Великобритания и към 27 април ECDC съобщава за 55 случая. Допълнително има данни от САЩ и от Израел.

До този момент, доколкото на мен ми е известно, няма данни за България – те се събират в момента, има инструкция на МЗ и ще има повече яснота следващата седмица.

Голяма част от тези деца, може би между 60-70%, са били положителни на аденовирус. Той може да протече гастероентерит, като респираторна инфекция и много рядко може да засегне черния дроб, но това обикновено се случва при имунокомпрометирани и имуносупресирани пациенти. Една малка част от тези пациенти са били положителни на Cоvid-19“, допълва д-р Мила Байчева и предполага, че има някаква вероятна връзка, която не е ясна към момента.

“Работи се и по търсене на друг причинител – вирус или фактор от околната среда, който може да бъде или основен фактор, или кофактор. Интересното е, че това са основно спорадични случаи, т.е. няма някаква епидемиологична верига, нещо, което може да се проследи. Но пък протичането наподобява вирусна инфекция. Затова основно се търси вирусен причинител. Ако има яснота какъв е вирусът, ще има яснота и по какъв механизъм се предава – дали по въздушно-капков или по фекално-орален път.”

Тежките форми на “мистериозния хепатит“ водят до чернодробни трансплантации

До момента 12 страни от ЕС са докладвали за спорадични случаи на този вид хепатит.

“Ние сме свикнали при острите вирусни хепатити и нерядко наблюдаваме преход на лека чернодробна недостатъчност, която със съответното лечение се преодолява. Но случаите, които са описани с тежка чернодробна недостатъчност, ни притесняват най-много, защото част от тези пациенти ще стигнат и стигат до необходимост от спешна чернодробна трансплантация. До този момент се съобщава официално от европейските данни за 17 трансплантирани деца. Не искаме да се всява паника, като цяло тези хепатити остават рядкост. Притеснява ни, ако има такъв случай, който се нуждае от спешна чернодробна трансплантация – ние не можем да осигурим в България“, подчерта д-р Мила Байчева.