Асен Меджидиев

Обучението на български медици по стандарта HEMS за помощ по въздух започва от месец май

Как са организирани площадките за кацане на медицински хеликоптери в италианските болници и как се предоставя медицинска помощ по въздух ще се запознае на място здравният министър Асен Меджидиев, който заминава за Италия през следващата седмица.

Министър Меджидиев обяви днес в Добрич, че обучението на български медици по стандарта HEMS започва от началото на май. Работи се и по създаването на национален координационен център, който ще се намира до Военномедицинската академия в София:  

“Ще се работи в непрекъсната координация със 112, с екипите на Министерството на вътрешните работи, държавния авиационен оператор, Министерството на отбраната, директно с лечебните заведения също ще имаме връзка, с Центровете за спешна медицинска помощ. В момента е възложено на “Информационно обслужване” и те изработват целия софтуер. Координаторите – на един екран цялата тази комуникация, която я изредих, ще бъде пред тях и ще е въпрос на минути координацията между тези отделни звена. И насочването на съответния хеликоптер и оттам насочването му към съответното лечебно заведение, уведомявайки лечебното заведение с какво трябва да бъде подготвено за осъществяване на услугата”, каза служебният министър на здравеопазването. 

Източник: БНР