Новата мутация на коронавируса води до доста по-широкото му разпространение

Новата мутация на коронавируса води до доста по-широкото му разпространение, коментира пред Нова Тв  заместник-директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Ива Христова.

Тази мутация, регистрирана за първи път в Англия през септември, позволява на вируса да прониква доста по-ефективно в клетките. Това му позволява да се размножава по-бързо.
„Преди месец под една четвърт от всички изолирани щамове във Великобритания бяха с тази мутация, сега вече са над две трети” каза професор  д-р Хрисотва.

“Две неща са важни. Едното е, че дава по-висок вирусен товар. Другото е, че засяга и по-младата възраст”, подчерта още тя.

„Определено ще трябва да затегнем мерките, тъй като не сме изолиран остров, непрекъснато има контакти с другите страни. Макар и с известно закъснение тази вълна ще стигне и до България. От нас зависи да вземем всички възможни мерки. Трябва да гледаме към Западна Европа и да не мислим, че това ще ни отмине”, предупреди проф. д-р Христова.

Тя поясни, че в момента натискът на пандемията върху болниците в България леко е отслабнал, което дава глътка въздух на медицинските работници.

„Да мислим обаче за това, което се задава и да реагираме адекватно. В крайна сметка е въпрос на управление.През цялата пандемия се наблюдава това, че когато вземеш по-късно мерки, дори и те да са много строги, вече не са толкова ефикасни”,смята проф. д-р Христова.

По отношение на училищата проф. д-р Христова поясни, че отварянето им е обратимо и ако има данни за покачване на броя на заразените, бързо ще бъдат затворени.