БЧК

Надежда Тодоровска, БЧК: Инвестираме в хората, това е разковничето на една успешна организация

“Инвестираме в хората, това е разковничето на една успешна организация. Имаме 28 областни съвети със свой щатен състав. Успяваме да достигнем навсякъде, където има нужда от помощ”.

Това каза пред БНР Надежда Тодоровска, зам.-генерален директор на БЧК.

Под надслов “Всичко, което правим, е от сърце” над 300 милиона души в 192 държави честват своя празник – Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. “Тези хора са сред първите, които се отзовават при бедствия, кризи и въоръжени конфликти, при необходимост от здравни или социални грижи. Това са хората, които безкористно помагат на милиони уязвими и нуждаещи се”, отбелязват от БЧК.

Всяка година на 8 май отбелязваме Световния ден на Червения кръст и Червения полумесец. На този ден преди 195 години е роден основоположникът на червенокръсткото движени Анри Дюнан. Днес 192 национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец изповядват неговите идеи за хуманност, солидарност, взаимопомощ.

Международното движение на Червения кръст и Червения полумесец, основано преди повече от 150 години, има над 14 милиона доброволци, които и днес помагат на най-уязвимите и нуждаещите се. През октомври БЧК ще отбележи 145 години от своето създаване.

“Празнуваме духа на хуманността и отдаваме заслужено признание на хората, които променят света около себе си, отдават времето си, сърцето и душата си в полза на другите, вдъхновяват ги и ги насърчават да работят за по-добро бъдеще”.

146 000 души са членовете на БЧК, над 16 000 са активните доброволци, поясни Тодоровска.

От началото на войната в Украйна до края на април БЧК е помогнал на над 20 000 украински граждани.

БЧК работи активно по проекта за иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания. Целта на проекта е създаване на иновативен модел за дистанционен мониторинг на хронични заболявания – телеасистенция/телекеър, на базата на съвременните информационни и комуникационни технологии /ИКТ/ в областите Враца, Видин и Монтана. БЧК работи и за младите хора – тече кампания в помощ на талантливи пианисти за стипендии.

TagsБЧК