аптека лекарства

Над 1 млн. българи може да бъдат принудени да плащат животоподдържащи лекарства

Над 1 млн. здравноосигурени българи може да бъдат принудени да плащат за животоподдържащи лекарства след 1 април. Това предупреждават от фармацевтичния съюз. Става въпрос за хронично болните, чиято терапия се покрива изцяло или частично от здравната каса. Договорът на фонда с аптеките изтича в края на март, но заради предложения за промени в последната минута преговорите за подновяването му буксуват.

Фармацевтите твърдят, че от касата искали да ги лишат от възможността да отпускат по-малко от предписаните лекарства, ако пациентът пожелае.

“Аптеката или дава всички лекарствени продукти в пълния обем или нищо. Много често се случва пациентите да имат някакъв запас. Защо да ги караме да получават някакви лекарствени продукти, които те няма да потребяват”, каза магистър-фармацевт Димитър Маринов – председател на България фармацевтичен съюз.

От официалната позиция на НЗОК става ясно, че фармацевтите поискали да отпускат по-малко количество от предписаното и да имат право да не отпускат цяла опаковка от медикамент. Тази възможност всъщност е разписана в договорите между аптеките и Здравната каса и се прилага само по желание на пациента. Фармацевтите не искат да я губят.

“Това ограничава правата на пациента и му вменява някакво задължение. И лекари и фармацевти работим пациентите да се придържат към терапията, но това не може да стане по административен начин”, каза магистър-фармацевт Димитър Маринов – председател на България фармацевтичен съюз.

“Противоречи на всякаква логика в медицината – в аптеката по желание на пациента да му отпуснат по-малко. Мястото на този процес е в кабинета на лекаря”, заяви д-р Иван Маджаров – председател на Българския лекарски съюз.

“Има клиенти или пациенти, които просто нямат пари да вземат всичките – с доплащане, когато са. Както казах има и дефицитни лекарства и е обективно невъзможно да бъде изпълнена рецептата. От касата твърдят, че ако лекарството липсва в аптеката, фармацевтът трябва да го осигури в рамите на 24 часа. И допълват, че при отпускането на лекарства трябва да се спазват предписанията на лекаря. Ако до края на месеца не бъде подписан нов договор между фармацевтите и касата достъпът до лекарства на хронично болни може да бъде затруднен. Няма да могат да ползват реимбурсацията от НЗОК и ще трябва да си плащат лекарствата в пълната им стойност. На свободна продажба”, коментира Николай Костов – председател на Асоциацията на собственциите на аптеки.

“Това не са магазини. Аптеките са вид лечебни заведения – регистрирани и трябва да изпълняват задълженията си”, каза д-р Иван Маджаров – председател на БЛС.

От касата предложиха на фармацевтите сега действащия договор да бъде удължен до края на май. Управителният съвет на организацията ще обсъжда предложението утре.

Източник: БНТ