лук

Лукът е полезен за здравето на костите

Консумацията на лук може да помогне за поддържането на костите силни и здрави, пише “Дейли мейл”, позовавайки се на експерт по чревно здраве.

Костната маса представлява жива тъкан, която има свойството да се разрушава, припомня Меган Роси. 

Експертът отбелязва още, че лукът е пребиотична храна, както и чесънът, бобовите растения, фурмите и други.

Пребиотиците са отговорни за лекото окисляване на чревната среда, което спомага за лесното усвояване на калция. Лукът допринася за поддържането на костите здрави и по други начини, например чрез производството на късоверижни мастни киселини (SCFA). Въпросните киселини помагат за регулирането на производството на остеокласти – клетки, които нормално разрушават костното вещество.

Меган Роси напомня още, че лукът съдържа кверцетин и кемпферол – две съединения от растителен произход, които помагат за стимулиране на остеобластите – клетките, отговорни за образуването на нова костна маса.

Източник: Елена Христова, БТА