лекарства

Лекарствата за киселини могат да доведат до деменция

Лекарствата против киселини без рецепта е предназначено да се използва не повече от две седмици. Въпреки това, някои лекарства против киселини с рецепта се приемат до 12 седмици.  Дългосрочната употреба на лекарства за киселинен рефлукс може да увеличи риска от деменция с 33%. 

Данните на проучването показват, че са изследвани 5712 души на средна възраст 75 години. В началото на изследването те не са имали деменция. 1490 от тях да приемали лекарства за киселини. Установено е, че за средно 5,5 години прием на лекарства 415 души или 11,7% от участниците са развили деменция. 

Изследователите са стигнали до извода, че участниците, които са приемали лекарства в продължение на повече от 4,4 години, са с 33% по-склонни да развият деменция, отколкото тези, които изобщо не са приемали медикаментите.

Експертите казват, че са необходими повече проучвания, за да се разбере потенциалната връзка между дългосрочната употреба на лекарства за киселини и риска от деменция. Едно потенциално обяснение за тази връзка е, че продължителната им употреба на може да допринесе за дефицит на витамин B12, което от своя страна може да бъде свързано с когнитивен спад.

Друго обяснение за тази потенциална връзка е, че редовната употреба на тези лекарства може да доведе до промени в начина, по който тялото произвежда и метаболизира амилоида в мозъка, което води до повишаване на нивата на бета-амилоид. 

Освен това употребата на лекарства за киселини могат да доведат до промени в микробиома на червата, което може да повлияе на когнитивното здраве. Тези лекарства могат също така да предизвикат някакъв вид възпаление в мозъка или дори ефекти на оксидативен стрес, предаде bTV.

Предишни проучвания показват, че дългосрочната употреба на медикаменти срещу киселини може да бъде свързана с по-висок риск от инсулт, костни фрактури и бъбречно заболяване.