Как да опазим и подобрим здравето си в студените месеци

За мнозина месец януари е най-подходящото време за подхващане на нова спортна дейност, други пък използват студеното време като извинение да си стоят повече на дивана под завивка. Независимо какво ще изберем, от Американската кардиологична асоциация съветват как да пазим здравето си, когато температурите падат, писа електронното издание “МедикълЕкспрес”.

“Всъщност тренировките в студено време имат някои предимства – когато не трябва да се борите с горещина и влага, може да спортувате по-дълго в студеното време, а това означава, че ще изгаряте повече калории. Това е и чудесен начин да си набавите нужния витамин Д от слънчевата светлина, което може да помогне и за подобряване на настроението”, каза д-р Джон Озбърн, основател и директор на кардиологични клиники в Далас, Тексас.

“Изследвания сочат, че тренировките също укрепват имунитета в студа и сезона на грипа, което може да е важно и при справяне с евентуална инфекция COVID-19”, добави той.
Озбърн каза, че ако не можем да спортуваме на открито, множество онлайн ресурси могат да помогнат за съставяне на спротна програма у дома. Можем също така да се посещават спортни зали и дори да се разхождаме в моловете, ако сме взели подходящи мерки за защита от COVID-19.

Кардиологът дава няколко съвета и предупреждения, ако решим да спортуваме на открито или се заемем да разчистим колата, затрупана под дълбок сняг.

Освен добре познатите опасности от студеното време като премръзване или опасни условия за шофиране, трябва да отчитаме и сърдечно-съдовите рискове. Студът предизвиква свиване на кръвносните съдове и стесняване на коронарните артерии, което може да доведе до повишаване на кръвното налягане и да увеличи риска от сърдечни удари и инсулти.

“Натоварващи дейности като ходене в дълбок сняг или изриване на снега с лопата може да натовари сърцето по начин, с който хората не са свикнали”, казва Озбърн и още: “Сърцата ни трябва да работят още по-усърдно в студеното време, за да поддържат здравословна телесна температура”.

Ето някои съвети как сърцето да се поддържа в добра форма в студените месеци:

1.Бъдете активни, но безопасно. Облечете се с няколко слоя дрехи, за да поддържате телесната температура при спорт на открито, за да не рискувате хипотермия или премръзване.

2. Правете почивки. Важно е да бъдете активни през цялата година, но се старайте да не се претоварвате през зимните месеци. Ако имате въпроси, консултирайте се с лекар.

3.Пийте течности. Независимо, че е студено и не усещате жажда, е много важно да пиете вода, както когато тренирате и при топло време. Жаждата не е най-добрият показател за това дали се нуждаете от течности, дори и ако не се потите много.

4.Следете за калориите в топлите напитки. Горещият шоколад и овкусените кафета лате може да са с прекалено много захар и мазнини.

5. Ваксинирайте се. COVID-19 и грипът може да са особено опасни за хора със сърдечно-съдови заболявания.

6.Научете се да оказвате кардио-пулмонарна първа помощ. Спешна помощ може и да се забави, особено при лошо време. Ако при внезапно спиране на сърцето веднага се приложи сърдечен масаж и изкуствено дишане, шансовете за оцеляване се удвоят и дори утрояват.