Изкуствен интелект

ИИ може да помогне на специалистите по образна диагностика в откриването на рак на гърдата

Изкуственият интелект (ИИ) може да помогне на специалистите по образна диагностика в откриването на рак на гърдата, съобщи ЮПИ, цитирайки клинично проучване.

Лекар, използващ ИИ, би могъл да открие 20 процента повече случаи на рак на гърдата при мамография в сравнение с двама лекари, работещи съвместно. Това са заключенията от доклад, публикуван в августовското издание на сп. “Лансет Онколъджи”. Употребата на ИИ не увеличава броя на фалшиво позитивните резултати при мамограми, които диагностицират некоректно и водят до необходимост от допълнителни изследвания. Същевременно ИИ намалява работното натоварване на лекаря с около 44 процента. 

“Нашето изследване показа, че мамографският скрийнинг с ИИ е безопасен, откриването на тумори не намалява, независимо от намаляването на ангажимента за разчитане от страна на лекаря”, каза д-р Кристина Ланг, специалист по образна диагностика в университета “Лунд” в Швеция и водещ автор на изследването. Жените трябва да се чувстват в безопасност при преглед, в който се използва ИИ, допълва тя.

Мамографията с използване на ИИ вече е достъпна в САЩ. 

Новото клинично проучване, проведено в Швеция, е първото, което сравнява директно асистираната от ИИ мамография със стандартната.

Повече от 80 000 пациенти вече са изследвани по един от двата метода на четири различни места в Швеция, се казва в доклада. В края на проучването ще бъдат обхванати 100 000 души. 

В много държави има недостиг на мамолози и употребата на ИИ може да облекчи натоварването, казват авторите на проучването. 

Финалната цел на клиничното проучване е да установи дали ИИ може да спомогне за редуциране на броя на случаите на рак на гърдата, пропуснати при скрийнинг. 

Централната роля на лекаря при употреба на ИИ не изчезва, отбелязва д-р Ланг. “Не вярвам, че ИИ би оперирал сам. Човешкият интелект и ИИ се допълват и нашето проучване показва именно това.”  БТА