Христиана Бацелова: Грипът и коронавирусът все повече се разпространяват в страната

Грипът и коронавирусът все повече се разпространяват в страната. Макар че много хора вече не се тестват, има значение от какво сме болни, защото лечението е различно. Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV епидемиологът Христиана Бацелова.

„За грип имаме лекарство, което се използва отдавна. Затова е важно още в първите дни да се приема, за да е по-бързо възстановяването. Има вече бързи тестове, които и вкъщи могат да се направят, за да се определи от какво сме болни“, добави тя.

Бацелова обясни и че сезонният грип винаги води до грипна епидемия и че не очаква тази година това да ни подмине.

„Виждаме, че и двата вируса могат да убиват. Това е нещо категорично. Грипът е опасен за малките деца до 5-годишна възраст, както и за хората над 65-годишна възраст. Лицата с хронични заболявания също са рискова група. Така че грипът категорично не е за подценяване. COVID-19 също може да доведе до тежки усложнения и до смърт. Виждаме, че има все повече данни за деца, при които има дълъг COVID. Има такива, които са боледували почти безсимптомно, но при тях може да има трайно засягане на някой от вътрешните органи. Така че нито един от двата вируса не е за подценяване“, каза Бацелова.

Тя каза още, че при пандемията е имало по-малко болни от грип заради ограничителните мерки.