ЕМА решава до края на месеца за хапчето срещу Covid-19 на „Пфайзер“

Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) ще реши в края на този месец дали да одобри хапчето срещу Covid-19 на „Пфайзер“, преди да направи окончателен преглед на подобно, но по-малко ефективно лекарство на “Мерк” през февруари.

В края на миналата година европейският регулатор даде насоки на държавите членки как да използват двете антивирусни хапчета при спешно лечение, докато извършваше текущи прегледи, за да помогне на държавите членки да вземат решение за бързо приемане преди официалното им одобрение в целия ЕС.

Италия, Германия и Белгия са сред малкото държави от ЕС, закупили препаратите.

Прегледът на ЕМА на хапчето на „Мерк“, разработено съвместно с Ridgeback Biotherapeutics, отнема повече време от този на „Пфайзер“, защото Merck публикува данни от изпитване през ноември, които показват, че лекарството му е значително по-малко ефективно, отколкото се смяташе досега.

Въпреки че ваксините са от основно значение за борбата с пандемията, регулаторните органи разглеждат антивирусни препарати, които могат да се приемат у дома, като ново оръжие срещу бързо разпространяващия се вариант Омикрон. Регулаторните органи на САЩ и Обединеното кралство са дали разрешение за употреба на двете лекарства за лечение на определени възрастни пациенти с висок риск.

На 10 януари ЕМА заяви, че може да издаде решение “в рамките на седмици” дали да одобри използването на двукомпонентната схема Paxlovid на „Пфайзер“. В клинично изпитване тя е била почти 90% ефективна за предотвратяване на хоспитализации и смъртни случаи, когато е била прилагана в ранен стадий на пациенти с висок риск от тежко заболяване.

Източникът също така заяви, че ЕМА планира да издаде решението си за ваксината VLA2001 на Valneva през март, в съответствие със сроковете, посочени от френската компания на 6 януари.