инсулин

Елисавета Котова: Недостигът на инсулин е причинен от реекспорта, който се извършва

Недостигът на инсулин на пазара е заради реекспорта, който се извършва. Това обясни пред БНР Елисавета Котова, която е председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

През последните месеци, наред с антибиотиците, в аптечната мрежа липсваха и няколко вида инсулин – основно два, от различни търговски марки и с различен начин на действие. Те са от ново поколение и осигуряват модерна терапия за хората с диабет.

„От инсулина зависи живота на всеки пациент. Не можеш без него. Не може и да го замениш“.

Пациентите с диабет си помагат помежду си при набавянето на важния медикамент. Пътят до получаването му е дълъг и се повтаря на всеки шест месеца.

„Издава се протокол от ендокринолог, който те наблюдава. Трябва да го занесеш в касата и после да се върнеш при личния си лекар, за да ти изпише рецепта. Всеки месец трябва да посетиш аптеката на точно определената дата. Не е ли по-добре следваща рецепта да се изписва тогава, когато ти свърши, а не да имаш фиксирана дата?“

Има още един медикамент за диабетици, който трудно се намира – „Оземпик“ , посочи тя.

„Това е лекарство в течна форма. Поставя се като инсулин и изглежда като него, но не е инсулин. През последната година това лекарство масово нахлу в България и не само тук. Много хора, които нямат нужда от него поради заболяване-диабет тип 2, започнаха масово да го купуват, за да отслабват. Моля всеки, който го прави, да се замисли дали е редно да лишава пациент, който действително има нужда, не защото иска да отслабва, а защото това е правилното лечение“.

Източник: БНР