тест коронавирус ваксина

Д-р Трифон Вълков: Терапията на Делта варианта няма разлика с предишните варианти на коронавируса

Предишните две вълни бяха по-тежко протичащи като брой, коментира пред БНР инфекционистът д-р Трифон Вълков.

„Здравната система в този си вид, отнесено към броя новорегистрирани на ден, може да издържи“, увери той.

Няма терапевтични схеми в Европа, които да не се използват и у нас, с изключение на коктейлите от моноклоналните антитела, каквито бяха приложени при лечението на американския президент Доналд Тръмп, обясни Вълков. По думите му при терапията на Делта варианта няма разлика с предишните варианти на коронавируса.

По отношение на смъртността инфекционистът заяви, че трябва да се ваксинират хора, които имат сериозни придружаващи заболявания, за които срещата с коронавируса може да бъде усложняващ фактор.

„Аз срещам огромен отпор като говоря с такива хора. Те приемат своите преморбидни състояния, своите придружаващи заболявания като контраиндикация за имунизация. (…) Все повече и повече срещам хора, които ми казват – аз исках да се ваксинирам, но личният лекар ме посъветва именно заради това свое състояние да не се ваксинирам, което е груба грешка.“

Причината за ниското ниво на ваксинация у нас не е само една, отбеляза д-р Трифон Вълков. Той вижда основната причина в народопсихологията ни и вярата на българите в конспирации.

„Но някак си българинът вярва на това нещо.“

Освен ваксината, друг начин на противодействие срещу вируса е спазването на елементарните противоепидемични навици, припомни той.

Вашият коментар