Александър Симидчиев

Д-р Симидчиев: С интелигентни решения и мерки и в бъдеще може да се избягва пълният локдаун

Това, което знаем със сигурност за новия щам на Covid-19 – Омикрон, е, че е 5 пъти по-заразен от делта варианта. Много лесно може да се разпространи във всякакви посоки. Все още не знаем, обаче, дали той ще причини по-тежко боледуване и ще затрудни работата на болниците с много пациенти или ще доведе до банална инфекция.

Това заяви пред Радио София известният пулмолог д-р Александър Симидчиев.

„Ако боледуването от доминантен щам е по-леко, той ще облекчи състоянието на пандемичната ситуация, а няма да я влоши. Все още не знаем това, както и дали ваксините го покриват. Може да повлияват 5-6, а може и 50-60 процента.“

Ако покритието на ваксините е до 10% над Омикрон, на практика ще наблюдаваме рестарт на пандемията, отбеляза д-р Симидчиев.

По думите му е рано да се правят прогнози, но трябва да ограничим колкото може навлизането на новия щам в страната ни, както и да продължаваме със стандартните мерки – маски и дистанция.

Специалистът подчерта, че с интелигентни решения и мерки и в бъдеще може да се избягва пълният локдаун, който твърде тежко се отразява на бизнеса, на културата, на целия социум.