ваксина ваксини

COVID-19 се завръща на Острова, имунизират хората над 65 г.

Преди дни Европейската комисия разреши употребата на нова, адаптирана ваксина срещу COVID-19, която трябва да предпази хората и от последните варианти на коронавируса. Тъй като някои от тях се смятат за по-силно заразни, здравните експерти очакват предизвикателна зима, а Англия реши да изтегли с месец по-рано ваксинационната си кампания. Проучване показа, че във Великобритания всеки ден вече има над 90 000 заразени с коронавирус, което е двойно повече спрямо август.

Правя уточнение, че това са данни от изследване, което се прави чрез тестване на хора на случаен принцип, а не на база положителни тестове при болни, каквато е практиката в България. Още в края на пандемията Лондон се отказа от нея, защото смята, че не дава реална представа за мащабите на заразяване, тъй като все по-малко хора се тестват доброволно. От Световната здравна организация също предупреждават, че това е сериозен проблем, който пречи да се вземат навременни мерки срещу вълни от заразяване. Не само тестването на случаен принцип, но и приемът в болници показва, че коронаврусът се завръща на Острова.

Нуждаещите се от болнично лечение след заразяване са се увеличили с 30% през последния месец, което принуди британските здравни власти да започнат още от 11 септември ваксинационната си кампания срещу коронавирус и грип. “Макар да не можем да посочим точна цифра, според нас има стотици хиляди хора по света, които сега лежат в болница с ковид. Освен това още хиляди продължават да умират от това заболяване. Искаме да се борим по-добре с COVID-19, защото вече имаме средствата да го направим. Можем да използваме ваксини, за да предотвратим тежко заболяване. Mожем да използваме терапевтични методи, които да претовртатят тежки заболявания и смъртни случаи. Може още много да се направи. COVID-19 продължава да е сред нас, заплахата не си е отишла, но ние сме в много по-добра позиция, отколкото бяхме преди една или дори преди две години”, заяви доктор Мария ван Керкхов от СЗО.

Въпреки че е сред държавите, в които има открити случаи на заразяване с едни от най-новите варианти на коронавирус, за които все още малко се знае, Великобритания не смята да се връща към ваксиниране на всички граждани, както правеше в разгара на пандемията. Засега поканени за ваксина са само хората над 65 г., живеещите и работещите в социални домове, медиците на първа линия и имащите отслабена имунна система. Освен срещу COVID-19 те ще получат предпазваща инжекция и срещу грип. “Искам да подчертая, че е наистина е крайно важно хората, които са изложени на най-голям риск да си направят бустър, да си сложат допълнителна ваксина. Не чакайте! Най-важното послание от мен е – не чакайте да дойде следващата ваксинационна кампания! Ако сте в рискова група и е време да получите бустър – направете го веднага!”, призовава доктор Керкхов.

Великобритания не е единствената страна, в която случаите на заразяване с коронавирус рязко се увеличават. В САЩ също се наблюдава подобна вълна и там освен към ранно ваксиниране прибегнаха и до връщане на маските в някои училища с много болни от COVID-19.