НЗОК

БЛС предлага контролът на НЗОК да е методичен, а не санкционен

Експертните разговори между Българския лекарски съюз и НЗОК по проекта на Националния рамков договор за медицински дейности 2023 – 2025 г. приключиха.

“Рано е да се каже по кое няма съгласие, просто на определено ниво не могат да се взимат решения, тъй като са свързани с политики и допълнителни средства, които трябва да се предвидят и са свързани с промени в наредбите.”

Това казва в интервю за БНР д-р Иван Маджаров, председател на Българския лекарки съюз.

Той допълва, че предстоят преговори във формат, в който ще участват представители на Надзорния съвет на НЗОК и Управителния съвет на БЛС.

От съсловната организация се надяват през следващия месец да бъдат договорени частите на Националния рамков договор, които не включват финансови параметри, за чието финализиране е необходимо да бъде приет Закон за бюджет на НЗОК за 2023 г.

От регионалните колегии на БЛС предлагат контролът, който НЗОК осъществява в първите етапи, да бъде по-скоро методичен, а не толкова санкционен. Ако за първи път бъде открито нарушение в дадено лечебно заведение, да няма кумулативни наказания. Трябва да бъдат допълнени текстовете, които касаят специализантите, които работят в лечебните заведения и особено, тези, които извършват хирургически интервенции.

Контролът на леглата в болниците, отпадане на регулацията на направленията за изследвания и консултации за диспансеризирани пациенти и заявяване на ТЕЛК, както и възможността да подаване на сигнали при сблъсък с агресивни пациенти.

Необходимо е и отпадне на задължителното условие личните лекари да публикуват номерата на мобилните си телефони, присъстват в исканията на БЛС.

Според д-р Иван Маджаров до 10 юни 2023 г. се очаква да бъде подписан Националният рамков договор за медицински дейности 2023 – 2025 г.

Източник: БНР