Безплатни тестове за хепатит С в София

Столичната община провежда кампания “София без хепатит С”. Голяма фармацевтична компания е предоставила 5 хиляди и 500 теста за безвъзмездно изследване.

“В 9 общински болници и заведения ще могат да се извършват тестове”, каза за БНР председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

Засега това ще е възможно в Първа Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) – София „Св. Йоан Кръстител“, Втора МБАЛ – София ЕАД, Пета МБАЛ „София“, Първа акушеро-гинекологична болница „Света София“, Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение “Шейново”, 22 Диагностичен консултативен център (ДКЦ), 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 17 ДКЦ.

Силвана Лесидренска, председател на Сдружение “ХепАктив” заяви за “Хоризонт”: “Хепатитът е едно голямо социално значимо заболяване. Като в България се счита, че около 77 хиляди души имат Хепатит С. Това заболяване, което често няма симптоми се отрива късно в България”.

Предполага се, че около 1 процент от населението е инфектирано.

“Има уязвими групи, при които е по-голяма честота. При хората, които употребяват наркотици тя може да стигне 70 %, при хората, които излежават присъди в местата за лишаване от свобода честота може да е 25%. Важно е да има кампании както за обществото, така и за уязвимите групи”.

Лечението за хепатит С се заплаща от Националната здравно-осигурителна каса.

“Когато се получи пробата позитивна за хепатит В и С. Обикновено това са възрастни хора, които идват при нас с чернодробна цироза или с рак на черния дроб, тъй като през този период преди да се оформи цирозата те не са имали никакви оплаквания. Другата група, която ние наблюдаваме са млади хора, които са чули от медиите, приятели, че има такива инфекции и са решили да  се изследват”.

Професор Красимир Антонов лекува пациенти в болница “Свети Иван Рилски” в София.

“Обикновено това са възрастни хора, които идват при нас с чернодробна цироза или с рак на черния дроб, тъй като през този период преди да се оформи цирозата не са имали никакви оплаквания. Другата група, която ние наблюдаваме са млади хора, които са чули от медиите, приятели, че има такива инфекции и са решили да се изследват”.

Хепатит В, С и D се предават предимно парентерално и по полов път. Заразяване с тях може да стане при:

  • кръвопреливане;
  • преливане на биопродукти – напр. човешка плазма;
  • трансплантация на органи от заразен донор;
  • венозни и дентални манипулации;
  • употреба на венозни наркотици, приложени чрез общи игли;
  • татуиране и поставяне на пиърсинг;
  • честа смяна на сексуални контакти;
  • от майка на новородено.