Богдан Кирилов

Богдан Кирилов: В България не се слагат ваксини с изтекъл срок

В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок на годност, заяви ръководителя на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, цитиран от Dariknews.bg. “Има, разбира се, ваксини с изтекъл срок, както и флакони, от които не са оползотворени всички дози. Те са бракувани”, обясни той.

През септември EK е разгледала документацията на Pfizer и e препоръчалa да бъде променен срокът й на годност от 6 на 9 месеца.

“Това е валидно както за партидите, които ще бъдат произведени след тази дата, така и за онези, произведени след 21 юни 2021 г.”, уточни още Кирилов.

По думите му прилаганите в момента ваксини са в срок на годност, записан в кратката характеристика и в разрешението за употребата на ваксините. Но в част от произведените количества ще има разлика между датата на опаковката и реално одобрения срок на годност. “Това се налага, тъй като не е възможно в настоящите условия тези количества да бъдат преопаковани. Именно затова компанията производител е предоставила одобрената от ЕАЛ и ЕК информация на здравните власти в отделните държави, обясни още шефът на ИАЛ.