Може ли коронавирусът да предизвиква епидемия от самота?

Вече половин година правителствата по света казват на гражданите да се дистанцират от другите. Експертите заявяват, че въздействието върху психичното здраве на живота в пандемията поражда усещане на самота, особено за възрастните хора и тези, които живеят сами, съобщават от DPA.

Хората по света се примиряват с препоръките да се избягва човешки контакт, за да се предотврати разпространението на коронавируса, но освен тези притеснения, експертите се опасяват от един основен страничен ефект на социалното дистанциране: самотата.

Учените смятат, че принудителната изолация може да създаде нов вид епидемия, тъй като принудените да се социално дистанцират са изправени пред нарастващи проблеми с психичното здраве.

В началото на пандемията психиатрите са анкетирали 5070 възрастни австралийци и са установили, че повече от три четвърти съобщават, че психичното им здраве е по-лошо от началото на огнището.

Почти 80 на сто от анкетираните съобщават за умерени до екстремни нива на несигурност относно бъдещето, докато половината казват, че се чувстват умерено до изключително самотни, а половината също съобщават за умерени до крайни финансови страхове.

„Разбираемо е, че по време на подобно време хората могат да се чувстват уплашени, притеснени, притеснени и съкрушени от непрекъснато променящите се сигнали и медийно отразяване по отношение на разпространението на вируса“, ​​отбелязва Lifeline, австралийска благотворителна организация за подкрепа при кризи .

Тя предоставя съвети за психичното здраве и благосъстоянието, предлагайки на хората да управляват активно своето благосъстояние и да имат предвид колко излагане на медии могат да издържат.

Beyond Blue, австралийска благотворителна организация за психично здраве, създаде служба за поддръжка на психичното благосъстояние от коронавирус с гореща линия и уебсайт.

Самотата е била невидим проблем дори преди пандемията, твърдят лекари в Германия.

„Има повече хора, отколкото бихте си помислили, които живеят в голям град и нямат почти никакви социални контакти“, казва Стефан Дойчман, който ръководи секцията за консултации и консултиране в Diakonischen Werk в Хамбург, благотворителна организация.

Този проблем сега се влошава на фона на пандемията. В първата фаза на огнището, между средата на март и средата на май, обажданията на телефона за спешна помощ в Хамбург се увеличиха с 25 до 30 процента.

В цяла Германия 100-те телефонни линии, поддържани от католическата и протестантската църква, отразиха подобни нива. Около 40 процента от хората се обадили да искат да говорят за ограниченията, несигурността и промените, предизвикани от пандемията, казва Улрике Май, говорител на линиите за помощ.

Пандемията може да създава “епидемия от самота” в Германия, казва Хорст Опашовски, футуролог със седалище в Хамбург.

Около 80% от хората казват, че липсата на контакт със семейството и приятелите е тежко бреме, според проучване на института Forsa, поръчано от германския здравен застраховател Techniker Krankenkasse.

Границите между самотата, депресията и психичните заболявания са променливи, отбеляза германската камара на психотерапевтите през август.

„Наред с депресията и тревожните разстройства могат да се повишат и остри и посттравматични стресови разстройства, пристрастяване към алкохол и наркотици, обсесивно-компулсивни разстройства и психози“, казва Дитрих Мунц, президент на камарата.

Възрастните хора са сред най-засегнатите групи, казва той.

Учените по света сега преценяват опасностите от самотата и нейните последици и призовават тези, които остават вкъщи, да бъдат отворени за притесненията си и да поддържат връзките си онлайн.

Експертите по психично здраве от британската Национална здравна служба казват, че е важно също така „да не оставате залепени за новините“ и да отделите малко офлайн време, за да правите неща, които наистина ви харесват, и да се грижите за физическото си здраве, което е свързано с психичното ви здраве.

Самотата оказва сериозно влияние върху здравето на хората, според Карла Перисиното, доцент по медицина в Калифорнийския университет, Сан Франциско.

Самотата и социалната изолация са свързани с повишен риск от хронични заболявания, включително деменция и сърдечно-съдови заболявания, както и с по-висок риск от преждевременна смърт, каза тя пред д-р Ауди Као, редактор на Американската медицинска асоциация, Journal of Ethics.

Коронавирусът започва да поглъща света по времето, когато повече хора от всякога в САЩ живеят сами, според Као. Сега, на фона на пандемията, много хора имат още по-малко социални контакти.

“Ние защитаваме хората в краткосрочен план, като ги изолираме, но нямаме представа колко време отнема по отношение на лошите ефекти върху здравето”