Зелени коридори в цялата страна

Отварят зелените коридори за ваксинация срещу Covid-19. Без предварително записване ще се имунизира основно с иРНК ваксината на Pfizer/BioNTech. На желаещите ще може да бъде поставена и аденовирусната ваксина на „АстраЗенека“.

Списък с временните имунизационни пунктове в страната може да бъде открит на интернет страницата на здравното министерство, както и на сайта coronavirus.bg.

В три общини в Пазарджишка област се възстановява свободната имунизация. Зелените коридори ще останат отворени до 9-и май, каза директорът на РЗИ д-р Фани Петрова:

“През 10-те дни ще работят три кабинета – в МБАЛ-Пазарджик, Унихоспитал, в Панагюрище, и МБАЛ “Здраве” във Велинград. Часовите интервали са обявени на сайта на инспекцията, откъдето гражданите могат да ги видят. Ще разполагаме с ваксини на Pfizer/BioNTech, както и с „АстраЗенека“. Има и малки количества „Модерна“, които също ще бъдат дадени на имунизационните кабинети. Отново призоваваме гражданите да проявят разум и да продължаваме да спазваме мерките, защото опасността не ни е подминала“.

В Плевен не се изисква предварително записване и има избор на ваксина – между Pfizer/BioNTech и „АстраЗенека“. Зелен коридор се разкрива в болница „Свети Панталеймон“ на 30 април и на 3 май във времето от 9.00 до 16.00 часа. Не се изисква предварително записване, каза доктор Илиян Минчев, директор на РЗИ.

Достатъчно ваксини има и за личните лекари.

„Личните лекари са заредени и с векторна ваксина, и с РНК ваксина. Всеки при последното раздаване е взел, колкото е преценил, че може да направи до края на празниците, защото пет дена е животът на флакона на Pfizer/BioNTech, в смисъл няма как да се презапаси“.

РЗИ отчита и понижаване на броя на новозаразените с коронавирус.

„Очаквам от понеделник вече да влезем в зеления сектор, тоест, заболеваемост под 10/1000, което е предпоставка за отпадане на още доста от ограничителните мерки“.

В УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“ също има зелен коридор. Приоритетно ще се обслужват записалите се през Единния електронен портал, тъй като количествата ваксини за тях са заделени.

Другите свободни ваксини ще се използват за желаещи, които не са записани и ще се поставят до изчерпване. Кабинетът разполага с препаратите на Pfizer/BioNTech, „Модерна“ и „АстраЗенека“.

Във Варна също работят зелените коридори за ваксинация по време на празниците. Над 100 души чакаха на дълга опашка пред РЗИ. Възникна напрежение заради това, че имаше и много хора за поставяне на втора ваксина, а работи само един кабинет.

Два кабинета към РЗИ имунизират през празничните дни в Кюстендил и в Дупница. Желаещите да сe имунизират и на Разпети петък са десетки. Кабинетът в Кюстендил работи от 9.00 до 15.00 ч., а този в Дупница – от 11.00 до 14.00 ч. До вчера е работено най-вече с хора над 70 години, с възрастни и с хора с тежки диагнози. Работено е и с онкоболни, и с хора с присадени органи. 13 179 са имунизираните с първа доза, 3 272 с втора игла за региона към днешна дата, става ясно от единния информационен портал на здравното министерство.
Опашка се образува пред ДКЦ 1 в Стара Загора от желаещи да се възползват от зелените коридори. Свободна ваксинация се извършваше и в кабинета на Университетската болница в града.