доктор лекар болница

Защо е важна профилактиката при аортни заболявания?

През февруари започва безплатен скрининг на аортни заболявания. Подходящи за специализирани прегледи са пациенти с данни или съмнение за заболяване на аортата, както и за такива, преминали оперативно или ендоваскуларно лечение, които повече от една година не са правили профилактично образно изследване.

Заболяванията на аортата са два основни вида – заболявания, свързани с разширение на аортата и нарушение целостта на аортната стена. Това са аневризми и дисекации, и заболявания, свързани със стеснение на аортата, при които поради образуване на тромби се нарушава кръвоснабдяването след стеснения или запушен участък.

“Аортните заболявания могат да засегнат голяма група от хора с множество рискови фактори. Те споделят рисковите фактори на т.нар. “исхемична болест на сърцето” – тютюнопушене, висок холестерол и кръвно налягане.”

Това казва в “Нашият ден” доц. д-р Живка Стойкова, началник на Интензивно кардиологично отделение към Аджибадем Сити Клиник.

Според нея аортните заболявания се развиват във времето асимптомно, симптомите са неприятни и силни. При дисекация на аортата има много остра, режеща болка в различни участъци на тялото. Ако разслояването на аортата засегне артерии, които хранят жизненоважни органи, включително крайници, глава, може да се прояви с исхемия в тези зони. Появява се артериална недостатъчност.

“По отношение на диагностиката включваме като базисно ниво доплер, ехокардиографията и измервания на налягания. Както и ехография с оценка на абдоминална аорта, която ангиолозите извършват“, казва доц. д-р Живка Стойкова.

При необходимост от уточняване на състоянието може да се прави компютърна томография или ядрено-магнитен резонанс, както и по-специализирани методики.

“Има вариант за ендопротезиране – метод, който все повече навлиза в световната практика“, допълва доц. д-р Живка Стойкова.

Източник: БНР