Започва кампания за инсулта и нуждата от бързо разпознаване и реакция

Национална информационна кампания за повишаване информираността за симптоматиката при инсулт започва от днес под наслов „Действай бързо! Инсултът не чака!”, съобщиха от организира от Българското дружество по неврология.

Целта на инициативата е да се даде повече информация на широката общественост какви са първите симптоми на инсулта и какви стъпки да се предприемат, и то незабавно. При бърза и навременна реакция може да предотврати последваща инвалидизация и други усложнения за пострадалия, обясняват специалистите.

Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък, затова е важно да се действа възможно най-скоро при разпознаване на симптомите.

„Доказано е, че за 1 секунда загиват 32 000 мозъчни клетки, т.е. за 1 минута приблизително 1,9 млн. клетки губят функциите си, а в края на първия час около 120 млн. мозъчни клетки са в състояние на смъртна опасност или са в недостатъчно функционално състояние в околната на мозъчния инфаркт област, но все още могат да бъдат възстановени напълно, ако се започне навременно, адекватно и правилно лечение. Това определя понятието „терапевтичен прозорец” от 0 до 4,5 часа от началото на симптомите на инсулта.”,заяви акад. Иван Миланов, председател на Българското дружество по неврология. – „Ако симптомите на инсулта бъдат открити и ако лечението започне навреме, процесът на „умиране” на мозъчна тъкан е обратим и болният може да бъде спасен и може да намалее вероятността за допълнителни усложнения и тежки последствия за засегнатия пациент.

Обществеността трябва да е наясно, че при инсулт, опасността за пациента произтича от закъснялото постъпване в специализирано звено за лечение на инсулти. Именно затова мотото на настоящата информационна кампания е „Действай бързо! Инсултът не чака!”.

Основен елемент на инициативата е информационно видео, което показва симптоматиката при инсулт.

Мозъчните инсулти са сред най-разпространените заболявания в развитите страни. По данни на Европейската организация за инсулти (ESO) България се нарежда на едно от първите места по смъртност от инсулти в Европа, които са и третата най-честа причина за смърт у нас. Всяка година у нас над 50 000 души се разболяват от мозъчен инсулт.
Кампанията е подкрепена от Ивет Лалова, Ицо Хазарта, Владо Пенев и д-р Неделя Щонова, блогърите Мама Нинджа и Татко Калоян, както и от Националната пациентска организация.