самолет Спартан

Военните пилоти, превозили родилката от Сливен: Даваме дежурства за аварийно спасяване

Навръх Великден имаше спасителна евакуация по въздух с военнотранспортен самолет “Спартан” на родилка от сливенската болница “Д-р Иван Селимински” в София. Тя бе в критично състояние. Жената е с масивна кръвозагуба и лекарите се борят за живота й. В ефира на „Твоят ден” по NOVA NEWS капитан Евгени Златанов, командир на спасителния полет разказа как е протекла организацията.

„Сигналът за родилка в критично състояние от Сливен получихме в 13 часа в неделя. За половин час всички се събрахме на работа. Излетяхме в 15:50, за 40 минути бяхме в Безмер”, заяви капитан Златанов.

По думите на помощник капитана старши лейтенант Калоян Атанасов, авиоекипажът е изчакал действията на медиците. Междувременно те са подготвили самолета за следващия полет.

„Турболенция имаше на отиване към Безмер, на връщане времето се бе стабилизирало”, каза капитан Златанов. Той допълни, че тяхната авиобаза дава постоянни дежурства за случаи с медицинска евакуация.

От началото на годината има 7 случая, при които се налага медицинска евакуация. „Нашата база дава дежурства за аварийно спасително осигуряване. Има назначен екипаж, група за подготовка, шофьори”, обясни капитан Златанов.

Източник: НОВА