Великобритания одобри хапчето срещу COVID-19 на Pfizer

Великобритания утвърди хапчето за лекуване на COVID-19 на Pfizer за пациенти над 18-годишна възраст, които имат слаби или умерени признаци и са във висок риск от тежко протичане на заболяването, съобщи Ройтерс.

Одобрението идва в миг, когато страната се пробва да активизира запаси на фона на рекордния брой записани нови случаи на COVID-19 на 30 декември. Според налични данни хапчето паксловид е най-ефективно, когато се приема по време на ранния етап на COVID-19, заяви английската Агенция за контролиране на медикаментите и здравните артикули, препоръчваща медикаментът да бъде употребен в границите на пет дни от появяването на признаци.

Компания Pfizer сподели този месец, че паксловид е посочил близо 90 % резултатност в предотвратяването на хоспитализация и летален излаз при високорискови пациенти, а съгласно последни лабораторни данни лекарството резервира успеваемостта си против бързо разпространяващия се вид Омикрон на ковид.

” Сега имаме още едно антивирусно лекарство за лекуване на COVID-19, което може да се приема перорално, вместо интравенозно. Това значи, че то може да се приема отвън болнични заведения “, уточни в изказване шефката на английския лекарствен регулатор Джун Рейн.