Ваксината на AstraZeneca е безопасна и провокира реакция при възрастни над 56 години

Изпитвания във фаза 2 на ваксината COVID-19 от Оксфордския университет при здрави възрастни хора са установили, че тя е безопасна и провокира имунен отговор, съобщава “Евронюз”.

Университетът потвърди, че кандидат-ваксината, която разработва с AstraZeneca, показва сходни резултати за безопасност и имуногенност при здрави възрастни хора (на възраст 56 и повече години) като тези, наблюдавани при възрастни на възраст между 18 и 55 години.

Възрастните хора са изложени на непропорционален риск от тежко заболяване COVID-19, така че е от съществено значение всяка ваксина, приета за употреба, да бъде ефективна в тази група.

Резултатите от ранния етап, които те описаха като „обещаващи“, бяха публикувани в четвъртък в медицинското списание The Lancet.

Проучването във фаза 2, в което участваха 560 възрастни, включително 240 на възраст над 70 години, установи, че ваксината причинява малко странични ефекти и предизвиква имунни реакции в двете части на имунната система във всички възрастови групи.

Резултатите показаха, че в рамките на 14 дни след първата доза ваксинация се провокира Т-клетъчен отговор, който може да открие и атакува клетки, заразени с вируса – и предизвиква отговор на антитела в рамките на 28 дни след бустерния удар.

Тече фаза 3, в която участват хиляди участници, за да се потвърдят тези резултати, както и доколко ефективна е ваксината за защита срещу инфекция с SARS-CoV-2 (щамът на вируса, който причинява коронавирусна болест) в по-широк диапазон на хората, включително възрастни хора с придружаващи болести, според разработчиците на ваксината.

„Имунните реакции от ваксините често се намаляват при възрастните възрастни, тъй като имунната система постепенно се влошава с възрастта, което също прави възрастните по-податливи на инфекции“, казва водещият автор на изследването, професор Андрю Полард от университета в Оксфорд

„В резултат на това е изключително важно ваксините COVID-19 да бъдат тествани в тази група, която също е приоритетна група за имунизация.“