Четвърта доза ковид ваксина ще бъде предложена на най-уязвимите в Англия

Четвърта доза ваксина срещу КОВИД-19 ще бъде предложена на милиони хора в Англия от утре нататък, обяви днес националната здравна служба, предаде Франс прес.

Тази доза ваксина ще се предлага на хора от 75 години нагоре и на такива с нисък имунитет, навършили 12 години.

Общо, около 5 милиона души ще могат да си поставят четвърта доза ваксина, а 600 000 ще бъдат приканени да си запишат час през следващата седмица, за да им бъде поставена инжекция.

След големия успех с досегашното ваксиниране вече предлагаме тази пролет на хората на 75-годишна възраст и по-възрастните  и на най-уязвимите бустерна доза, за да бъде завършена защитата им срещу вируса, каза министърът на здравеопазването Саджид Джавид.

В Обединеното кралство Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия определят сами здравната си политика.

В Англия пълнолетните, които отговорят на условията за четвърта доза, ще бъдат инжектирани с препар на „Пфайзер“ или на „Модерна“, а подрастващите на възраст от 12 до 18 години ще получат единствено „Пфайзер“.

На конференция на Консервативната партия в Блекпул вчера британският премиер Борис Джонсън каза, че правителството се готви за четвърта доза, защото „ще се нуждаем от нея“.

Обединеното кралство пострада силно от пандемията от коронавирус и до момента са починали над 163 000 души.

Броят на заразените напоследък се увеличи, а в Шотландия има рекордно равнище. В седмицата, завършила на 12 март, 1 на всеки 14 души е бил заразен, посочи в петък националната статистическа служба. По нейни данни в Англия през същия период е бил заразен по един на всеки 20 души.

Повишените нива на зараза се дължат на бързото разпространение на подварианта на Омикрон ВА.2.