Свилена Димитрова: Не можем да позволим инфлацията да ощети бюджета за здравеопазване

Не можем да си позволим инфлацията да е нещо, което ще ощети бюджета на здравеопазването. Това заяви в БНТ “Денят започва” Свилена Димитрова – председател на Българската болнична асоциация.

Лекарите и сестрите протестират и имат очаквания, но трябва да погледнем и глобалната картина – при тази инфлация и този енергиен пазар, който на практика още една година насам притиска всички потребители, няма как бюджетът да остане такъв, каза тя.

Болничните асоциации у нас и в Европа призовават правителствата да преизчислят бюджетите за здравеопазване.

В основата на здравеопазването стоят пациентите – бюджетът цели да достигне и да осигури качествена здравна услуга на всички нас. Европейската асоциация на болниците излезе с апел към правителствата на държавите членки за единна позиция за това как ще коригират бюджетите в здравеопазването, уточни Свилена Димитрова.

Европа работи на базата на социалния модел и ако си позволим бюджетът в която и да е страна да не бъде адаптиран към инфлацията, на практика ограничаваме качеството на здравеопазване и достъпа до него, каза тя.

Бюджетът за настоящата година трябва да бъде адаптиран към обстанаовката и използван по такъм начин, че парите да стигнат до лекарите и съответно до пациентите. Поне края на годината и високият енергиен сезон да бъдат компенсирани с пари, които бяха заделени в началото на годината. Това е една добра стъпка, нещо, което е време да направим сега, защото сме го обещали на лекарите, защото болниците ще затънат.

Откриването на парламента е чудесен момент да се акцентира върху този проблем, подчерта Димитрова.