Специалисти: Храненето е „ключът“ към превенцията и лечението на много болести

Научната медицинска общност сега приема, че диетата е определящ фактор за причиняване или влошаване на много заболявания.

Най-често срещаното и международно известно е затлъстяването, както и дислипидемията (висок холестерол и/или триглицериди) и хиперурикемия, т.е. висока пикочна киселина и др. По-слабо изразена е недохранването – саркопения – при възрастните хора.

„Затлъстяването е големият бич на съвременния „цивилизован“ човек и се дължи на лоши хранителни навици, съчетани с намаляване на физическата активност. Освен всичко друго, детското затлъстяване причинява сериозни психологически проблеми. Много често води до затлъстяване при възрастни със сериозни усложнения в повечето системи на тялото.

Това са метаболитни заболявания като диабет тип 2, дислипидемия с повишени триглицериди, хиперурикемия, сърдечносъдови заболявания, но също и инфилтрация на мастен черен дроб, синдром на сънна апнея и дегенеративни артропатии на коленете и тазобедрените стави, за да назовем само няколко“, посочват специалисти ендокринолози, диабетолози, диетолози.

Затлъстяването при възрастни прогресивно се превръща в саркопенично затлъстяване при възрастните хора. Това малко известно състояние съчетава повишена висцерална и мускулна мазнина с мускулна атрофия на крайниците.

Резултатът е умерено наднормено тегло и лош телесен състав със сериозни последици за качеството на живот на възрастните хора и в крайна сметка повишена смъртност.

Затлъстяването, захарният диабет, дислипидемията, хиперурикемията, хипертонията и саркопенията са състояния, при които подходящото хранително лечение може да бъде решаващо и също толкова важно, колкото и лекарствата.

Правилното управление и подбор на макронутриенти като протеини, въглехидрати, липиди и фибри е от съществено значение. Освен това редовният прием на микроелементи, витамини и антиоксиданти може да предотврати заболявания като деменция и някои видове рак.

Антиоксидантите се намират в храните, получени от флората, и едва през последните години те стават известни на широката публика.

„Някои ендокринолози са особено опитни в патологични състояния, свързани с храненето, и могат правилно да насочват пациентите, но особено здравите граждани, които се интересуват от избягване на появата на заболеваемост и ранна смъртност“, заключават специалистите диетолози.

Източник: BG Voice