линейка

Спешното отделение в Силистра работи с един дежурен екип през нощта

Липсата на кадри в спешната медицинска помощ изправя областни градове пред редица предизвикателства. От началото на септември центърът в Силистра работи с по един екип през нощта. Налага се една линейка да обслужва три общини.

Към момента в община Силистра работят 5 лекари и 23 фелдшери. Директорът на Спешния център доктор Енчо Василев коментира, че няма вариант да областта да остане без спешна помощ, но има дългогодишен отлив от желаещи да работят в системата за спешна помощ.

“В един момент дори отпадането на само двама или трима човека от графика прави невъзможно да имаме нормален работен режим. Бе невъзможно да осигурим съставянето на два екипа през деня два през нощта и се наложи да редуцираме броя на екипите през нощта, отново с цената на извънреден труд”

Спешният център в Силистра е съвкупност от няколко филиала – Тутракан, Дулово, Главиница и Канарджа, в които броят на медиците също е критичен.

“Повече от три години във филиалите в Дулово и Тутракан, в които има общински болници няма лекари, които да влизат в състава на реанимационни екипи. Желаещи да започнат работа там няма”, обясни д-р Василев.

Към момента спешното в Силистра се справя с временни решения.