Костадин Ангелов

Проф. Ангелов: Вероятно сме в началото на третата вълна

Това, което се случва в момента вероятно е началото на третата вълна, обяви здравният министът проф. Костадин Ангелов на редовния седмичен брифинг на здравните власти. 

143 е дневната заболяемост на 100 хиляди души, каза той. С 32 процента е увеличена заболяемостта от предната седмица и с 54 на сто, в сравнение с преди 2 седмици. Заетите легла за пациенти с коронавирус обаче остават 35 процента, 38 на сто са заетите интензивни легла към този момент.

В последните дни открих една тъжна закономерност в общественото мнение по отношение на мерките – говори се или че пречим на икономиката, или че не ни е грижа за здравето на хората , коментира проф. Ангелов. 

Плащаме висока лична цена и цена като екип, но единствено като екип можем да извоюваме победата над този вирус.

Не мога да подмина с невнимание това, което се случва в ЕС – проблемите с доставките с ваксините, проблемите на европейските страни, проблемите в ЕК, посочи здравният министър. Осъзнавам всичко онова, което се случва в ЕС, ние сме една общност, но трябва винаги да се ръководим първо от интересите на българския народ.

Първо мислим за българските граждани, а след това за всичко останало , каза още той.

Когато заболеваемостта достигне 200 на 100 хиляди, ще се съберем и ще решим какви нови мерки да въведем, обяви проф. Ангелов. 

Няма голяма разлика по отношение на позицията на страната ни в Европа по заболеваемост.

В Гърция, Финландия и България е най-ниската заболеваемост, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той обяви, че в Европа страната ни се на намира на 26-о място по заболеваемост.  По думите му, в Европа няма съществено раздвижване, но има раздвижване вътре в страната, тъй като от жълто-оранжевия сектор – вече почти цялата страна е в червения.

Вашият коментар