Признаха за възможен недостиг на антибиотици в Англия

Директорът на фармацевтичните служби в Англия Дейвид Уеб призна, че в някои аптеки може да има недостиг на антибиотици за лечение на бактериалната инфекция, причинявана от стрептококи от група А, която вече отне живота на 15 деца.

По данни на Агенцията за здравна сигурност починалите деца от бактериалната инфекция от септември насам са 15: 13 от тях – в Англия и по едно-  в Уелс и Северна Ирландия.

Фармацевти се оплакаха от липса на антибиотици, включително течната версия на пеницилин, която обичайно се дава на децата. От Националната фармацевтична асоциация заявиха, че има “прекъсвания” по веригата за доставки на течен пеницилин, а от Асоциацията на независимите аптеки посочиха, че техните служители изпитват затруднения да се сдобият с всичките им необходими лекарства.

Макар и да призна, че в някои аптеки в Англия може да има недостиг на антибиотици, Дейвид Уеб посочи, че на общонационално ниво запасите са достатъчни, като се опита да успокои родителите, притеснени от настоящата епидемия.

Бактериалната инфекция, причинявана от стрептококи от група А, води до заболявания, сред които – и скарлатина. Въпреки че повечето инфекции са леки, бактериите могат да се развият в животозастрашаващо заболяване, наречено “инвазивно стрептококово заболяване от група А”.

Източник: БНР