Пристигат първите ваксини за деца

У нас се очаква днес да пристигнат първите ваксини за деца. Предвижда се да бъде разработена и публикувана схема за прилагане. Не всички ваксинационни пунктове ще могат да имунизират деца. Това ще може да става в определени пунктове в страната.

На този етап нямаме никакви притеснения относно безопасността на ваксините, коментира пред БНТ проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарства.

Той поясни, че ваксинацията няма да започне от днес, тъй като първо трябва МЗ да публикува протокола за прилагане на ваксините. Имунизацията ще се извършва в присъствието на педиатър.

България е една седмица по-назад при ваксинацията в тази група от някои други европейски държави. При ваксинацията в другата група деца – от 12 до 18 години, вече са ваксинирани над 15 милиона деца, допълни проф. Гетов.

Според него, на база резултатите в други държави, се очаква около 1/3 от ваксинираните родители у нас да ваксинират и децата си.

Днес здравният министър Асена Сербзова събира съвет от специалисти във връзка с кризата с коронавируса.

В него влизат инфекционисти, епидемиолози, вирусолози. Това са първите стъпки от кампанията, която се предприема по повод ниските нива на ваксинация у нас. Предвижда се тя да бъде направена и със съветите и сътрудничеството на СЗО, пригодени към българските условия.

От проучване, направено у нас около 10-12% от хората са с негативно отношение към ваксините. Голям обаче е процентът на тези, които се колебаят и усилията ще бъдат насочени към тях.

Освен това от днес всички български граждани и лица със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване в Република България, ваксинирани в чужбина, могат да си поставят бустерна доза ваксина срещу COVID-19 и да им бъде издаден цифров сертификат на ЕС за това.

Гражданите, които желаят да им бъде поставена бустерна доза у нас, следва да предоставят във ваксинационния пункт официален документ, удостоверяващ завършен ваксинационен цикъл в друга държава. dnews.bg

Вашият коментар