линейка

Почти 100% от медиците в Центъра за спешна медицинска помощ в София са ваксинирани

95% от медицинския персонал в Центъра за спешна медицинска помощ в София е ваксиниран, обяви председателят на синдикалната организация на КНСБ в Центъра Даниела Николова: „При нас много високо е съзнанието по отношение на ваксините. 95% от медицинския персонал е ваксиниран. В това число са и колегите, които го преболедуваха. Отделно Центърът за спешна помощ винаги е бил в помощ на РЗИ-то. Имаме мобилни екипи, които от средата на март месец ваксинираме. Посещават се социални домове, обществени места, участваме в пунктовете, които са изнесени за ваксинации. И вместо да почиват и да се възстановяват след трудните дежурства, те поемат тази отговорност и с желание ходят да помагат на РЗИ-то“.

Николова допълни, че дежурствата в Центъра са 12-часови, по време на четвъртата вълна са много позвъняванията за пациенти с КОВИД-19, които са в тежко състояние, с прояви на дихателна недостатъчност, с нужда от реанимация и спешна хоспитализация:

„По 12 часа сме облечени с тези костюми, като единствената пролука – това са 15-те-20-те минути за дезинфекция на санитарния автомобил, които ни се полагат. Тежко ежедневие – лампи и сирени, газ и спирачки 12 часа скафандри, маски и болни пациенти, които разчитат и те гледат в очите и искат помощ“.