Лекари в Германия отказват да преглеждат неваксинирани пациенти

В Германия редица лекарски кабинети започнаха да приемат само ваксинирани пациенти или такива, които са преболедували Covid-19, както и тези с отрицателен тест, съобщи “Дойче веле”.

На входните врати на някои лекарски кабинети пациентите срещат бележки с предупреждения, а обяснението на медиците е, че така кабинетът няма да е застрашен от карантина или затваряне.

Лекарите с подобни изисквания стават все повече, но има и специалисти, които въпреки опасността не ограничават достъпа на никого до кабинетите си.

“Лекарите трябва да помагат на всички. Всякаква дискриминация – независимо дали заради цвета на кожата, или заради наличието на ваксинация – е недопустима”, заяви президентът на Сдружението на лекарите от Бавария, работещи с обществените здравни каси – Кристиан Бергер.

Той споделя също, че пациентите са в правото си да подават жалби за отказана медицинска помощ.

„От друга страна становището на Лекарското сдружение не представлява закон, с който сме длъжни да се съобразяваме“, казва ортопедът д-р Бауер.

Баварското здравно министерство вече е изяснило, че при определено ниво на инфекциите достъпът до затворени помещения е разрешен само на ваксинирани, преболедували и тествани.

Това разпореждане на местния Закон за защита от инфекции обаче не се отнася до лекарските кабинети.

Смесени реакции се срещат и от двете страни, но този правен проблем трябва да бъде изяснен от политиците.

Вашият коментар