Книга разбулва митовете за храненето

Биологът и създател на платформата „Наука и критично мислене” Йордан Стефанов разбулва най-разпространените митове за храненето и здравословния начин на живот в първата си книга: „Митове и истини за храненето” (ИК „Сиела”). Сред темите в изданието са еко и био храните, ГМО и храните от тях, съмнителните диети, има ли смисъл да пием витамини под формата на хранителна добавка и др. Премиерата на „Митове и истини за храненето” е на 21 ноември от 18:30 часа в Culture Beat Club.

Защо плодовете и зеленчуците вече нямат вкус? Какво трябва да знаем за генетично модифицираните организми и храните от тях? Какво трябва да знаем за пробиотиците, пребиотиците и ферментиралите храни?

Това са едва част от въпросите, на които биологът Йордан Стефанов отговаря в любопитното издание „Митове и истини за храненето”. Позовавайки се на рационализма и на редица научни изследвания Стефанов разсейва широко разпространени, но погрешни твърдения за храненето. Сред развенчаните в книгата митове са този за трите бели отрови – захар, брашно и сол, за опасните мазнини, за бързото отслабване с добавки и др.

В „Митове и истини за храненето” Стефанов разглежда подробно темите за химофобията (отричането на всичко с „химия” или по-скоро на продукти, в чийто състав присъстват непознати за повечето хора наименования и термини), какво се случва с витамините по време на готвене, каква мазнина да използваме за готвене и други, важни за здравето ни въпроси.

Всяка глава от научнопопулярната книга завършва с бележки, посочващи източниците, които авторът е ползвал за справка при написването текста по темата. Въпреки че вдига завесата и разяснява много от често срещаните заблуди, свързани с храненето и здравето ни, „Митове и истини за храненето” е конструктивна книга – полезно четиво, което ни подтиква към рационално мислене и към това да поставяме под въпрос всичко, за което четем. Именно така, вярва Стефанов, се изгражда устойчиво критично мислене.
Йордан Стефанов е биолог с направления молекулярна биология и микробиология. Редовен докторант в научна специалност Микробиология с по-тясна насоченост Eнзимология, авторът на „Митове и истини за храненето” е работил и като микробиолог в акредитирана лаборатория за храни и води и като химик в лаборатория в производствено предприятие за хранителни добавки.

Премиерата на „Митове и истини за храненето” е на 21 ноември (сряда) от 18:30 часа в Culture Beat club (НДК, пл. „България” 1). За книгата, здравословния начин на живот според науката и за правилното хранене ще си говорят авторът Йордан Стефанов и създателят и основен треньор в Live to Lift и основен събирател на Капачки за Бъдеще Лазар Радков.

Вашият коментар