Канада удължава до 5 април срока на задължителното тестване за коронавирус на пътници от Китай

Канада удължава до 5 април срока, в който се изисква отрицателен тест за COVID-19 от пътници, пристигащи със самолет от Китай, Хонконг и Макао, съобщи в четвъртък канадската Агенцията за обществено здравеопазване, цитирана от Ройтерс.

Решението да се удължи с 30 дни срокът на действие на изискването за тестване, въведено на 5 януари, се основава на различни фактори, включително “постоянно постъпващите съобщения за драстично увеличение на случаите на COVID-19 в Китай”, посочи в изявление здравната агенция.

Китай преживява късна вълна от зараза с коронавирус, след като разхлаби стриктните мерки, които бе въвел от години в унисон с политиката си за “нулев COVID”. Това се наложи и поради нарастващото недоволство и умора сред населението от спазването на тежките ограничения.

Късният пик на заразяванията в огромната азиатска държава обаче принуди много държави в Америка и Европа да въведат ограничения за пристигащите пътници от Китай, поради опасения от повторно привнасяне на заразата, която като цяло отминава.

Източник: BG Voice