Франция и Израел: Бустер три месеца след втора доза

Министерството на здравеопазването на Израел заяви днес, че съкращава от пет на три месеца времето между поставянето на втората и третата доза ваксина срещу Covid-19.

Решението се основава на „стръмното нарастване“ на инфекциите заради разпространението на варианта Омикрон, съобщава „Haaretz”, цитиран от БГНЕС.

Изданието посочва, че новият срок ще се прилага за ваксини, произведени от „Пфайзер“, „Модерна“ и „Астра Зенека“.

От днес в Израел са в сила и допълнителни рестрикции за обществен достъп до магазини и търговски центрове.

Израел регистрира 1760 нови Covid инфекции в понеделник и регистрира 87 сериозни активни случая, което е лек спад от 96 в неделя.

Броят на тежко болните от Covid-19 в страната обаче нараства непрекъснато през последните пет дни, отбелязва БГНЕС.

Франция също намали срока за бустерната доза от 4 на 3 месеца. Министър-председателят Жан Кастекс мотивира това решение с бързото разпространение на щама Омикрон.

“От вторник,” отбеляза френският премиер, “три месеца пауза след втората ваксинация ще бъде достатъчна, за да се направи бустерна.”

Кастекс каза също, че от 15 януари ще се изисква ваксинационен паспорт и “на места, на които се изисква сертификат, вече няма да се допускат хора с отрицателен тест. Ще се изисква задължителен ваксинационен паспорт”.

Френското правителство обяви и нови Covid рестрикции след днешното извънредно заседание на кабинета, посветено на варианта Омикрон. Жан Кастекс заяви, че властите ще наредят на компаниите да задължат служителите си да работят от вкъщи поне три дни от седмицата, ако е възможно.

Новата мярка ще бъде в сила най-малко три седмици.

В събота Франция съобщи над 100 000 случая на Covid за денонощие – това е рекорд от началото на пандемията. Много експерти смятат, че темповете на разпространение ще нараснат през следващите седмици.

Френският премиер повтори призива към хората да си поставят бустерна доза и същевременно изрази задоволство от процента на ваксинирани в страната – 78 на сто. Според Париж това на практика представляват 90% от отговарящите на условията за имунизация – всички на възраст над 5 години.

Вашият коментар