Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента

“Това е последният връх, който трябва да минем – в следващите 2-3 седмици, след което се надявам да има един дълъг светъл период през пролетта и лятото, както беше миналата година”, заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. “Прогнозите на учените са, че в началото на 2022 година проблемът COVID-19 няма да е изобщо изчезнал, а ще се превърне в един респираторен вирус, с който ще се срещаме есенно-зимния сезон, но няма да е страшен и няма да умираме масово от него”, допълни доцентът.

По думите му в момента данните са лоши, увеличението е значително, но от друга страна, това не е изненада, защото в Европа същото се наблюдава от около месец. Там около 60% от случаите са английски вариант на коронавируса. Доц. Кунчев обясни, че на този етап е по-добре мерките да са локални, защото разликите са много големи. Спирането на плановия прием в болниците се е наложило заради нуждата от легла. По отношение на отварянето на ресторантите и заведенията той беше категоричен, че рискът там е сравним с риска в офиса, в автобуса или в магазина. “Знам колко боде в очите фактът, че ограничаване дейност в болници, пък работят заведенията. Вълната в Кюстендил започна при затворени заведения и ако някой мисли, че затваряйки ресторантите, ще прекратим вълната и няма да има трета вълна, много се лъже. Да, някакъв ефект ще има, и там се правят контакти, но ако хората действат интелигентно, умно, ако посетят заведението само да се нахранят, ако не са 15 души в голяма компания, рискът е абсолютно сравним с много други места – и в офиса, и на улицата, и в транспорта, и в магазина”, каза той.

“Възможностите за имунизация в България ги направихме. Ако голямата армия на общопрактикуващите лекари се включи, ние сме в състояние да правим 50-60 хиляди дози дневно, стига да ги има”, посочи Кунчев. Той бе категоричен, че максимум до два месеца ще има и избор, и количество ваксини. “Настоящата ситуация с липсата на препарати е вследствие неспазването на договорите на фирмите, производители на ваксини”, посочи още доц. Кунчев. Доц. Кунчев препоръча на всички, които са направили първа доза ваксина, да направят втората на същото място. Той отново увери, че втората доза се пази. Държавният главен здравен инспектор категорично отхвърли твърденията, че някога е отказвано лечение на хора със заболяване, различно от COVID-19. “Никога не е спирала спешната дейност, никога не са спирали онкоцентровете”, категоричен бе доц. Кунчев.

“Според него характеристиките на вируса от октомври – ноември са се променили, защото той вече се предава по-лесно и е променена е клиничната картина. “През октомври, ноември, декември, ако някой ми кажеше, че има хрема, веднага му казвам, че това не е COVID-19. Сега напротив, започва като типична хрема – запушен нос, гърло, кашлица, дразнене”, заяви Кунчев. Третото нещо е промяната във възрастовите групи – 20% от новите случаи са под 19 години, вече има разпространение на вируса и в детски градини и в училища. По думите на Кунчев не е ключовото в това да затваряш, да забраняваш, да контролираш – ключовото е осъзнаването, че не е свършил проблемът, защото в обществото се е създала една такава настройка, че всичко е приключило – но за съжаление, още не сме се справили с COVID-19. Нигерийският вариант на коронавируса не е засичан у нас до момента. В началото на седмицата се очакват резултатите от едно голямо изследване с 600 проби, които са с по-особено протичане, с по-особени данни от изследванията, следователно има съмнения, че това са варианти, различни от класическия. “Промените в няколко аминокиселини в белтъците на шиповия протеин, който е в повърхността на вируса, може да доведе до това, ако сте преболедували и имате имунитет, той да не ви пази, ако сте имунизирани и ваксината не покрива тези промени, да не действа, с други думи, започваме от 0, което е ужасно, Но това е най-лошият сценарий”, уточни доц. Кунчев.