Ангел Кунчев

Доц. Кунчев: Има над 400 малки промени във вируса, откакто е открит

На 24 декември тръгват всички камиони от Беглия, вероятно още на 25 декември ще посрещнем ваксината у нас. Ние ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Щом ЕС е решил това да е първият ден, редно е и ние да участваме. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

10 хил. дози от ваксината на “Пфайзер” ще достигнат през декември. 52 хил. дози – в първата седмица на януари и още 5 хил. по някое време през януари. За февруари – близо 90 хил. броя ще дойдат, а от март нататък се очакват над 250 хиляди дози.

Контролът върху производството на ваксините е драконовски, допълни доц. Кунчев. По думите му ще има удостоверение кой човек от коя партида ваксини е получил.

10-и месец сме в пандемията – нормално е броят на хората, които са се срещнали с вируса, да расте. Определено ще има увеличение на случаите, когато антигенните тестове се приравнят към PCR тестовете, каза още той.

Има над 400 малки промени във вируса, откакто е открит. Тази промяна в новооткрития щам на вируса във Великобритания е съществена, защото се предава в пъти по-лесно, поясни доц. Кунчев.

Вашият коментар