Скандер Сила

Д-р Скендер Сила: Ако нямаше ваксини, щеше да има 10 пъти повече жертви

Това, което се случва в България в момента, е трагедия. Не трябваше да се позволява да има толкова много жертви от COVID-19, след като има ваксини. Бустерната доза е по-малко ефективна срещу Омикрон, но все пак помага.

Това заяви представителят на СЗО у нас д-р Скендер Сила по БНТ. Статистиката е много ясна – страните с добър ваксинационен режим се представят много по-добре. България е на второ място по смъртни случаи. Много животи се загубиха в България, заради недоверие.

Естествено, че искаме да се появи ваксина, която да спре разпространението на коронавируса – но затова се прилагат и други мерки: маски, несъбиране с много хора. Бустерната доза пази над 80% от хоспитализация и сериозни усложнения, 70 на сто от заразяване. Но това са предварителни проучвания, подчерта д-р Сила.

Бъдещите насоки е нови поколения ваксини, производителите вече работят за това, до няколко месеца може би ще имаме ново поколение ваксини. Очевидно ще има нови щамове, няма как да се правят нови ваксини на всеки 6 месеца, но през 2022 г. ще имаме ваксина на годишна база, която да намали жертвите и хоспитализациите, обясни той.

Невъзможно е този вирус да се изкорени, но тази пандемия някога ще завърши. Бяхме късметлии, че получихме ваксини за толкова кратко време. Ако нямаше ваксини, щеше да има 10 пъти повече жертви.

СЗО предпочита ваксинацията да е доброволен акт, коментира задължителната ваксинация, предложена в Германия, д-р Сила. Според нашите проучвания 88% от хората в България не са против ваксини

Вашият коментар