Аспарух Илиев

Д-р Аспарух Илиев: Омикрон няма “доста” по-леко протичане

Омикрон няма “доста” по-леко протичане, а малко по-леко протичане, и то основно при ваксинираните и преболедувалите, сподели вчера в социалните мрежи експертът от Германия доктор Аспарух Илиев.

Изобщо не знаем какво ще се случи, когато се сблъска с българската доста нездрава общност – на първо място по затлъстяване, диабет, високо кръвно и сърдечно-съдови болести в Европа. Пълното подценяване ми напомня на руска рулетка – винаги, говорейки по медии, забравям, че ако кажеш, че е малко по-малко опасен, се приема, че е безопасен, а ако кажеш, че е по-опасен “сички ша Омрем”. И после, естествено, винаги търсим за нещо виновен, само не сме ние самите.

Препоръки за седмицата: във всеки момент, в който решите да се ваксинирате срещу Ковид, е разумно. Ако сте ваксиниран и са минали 3 месеца от последната редовна доза, сложете задължително бустър, не чакайте (освен ако нямате много тежка реакция при предишните дози). Носете N95/FFP2/FFP3 маски. Не се събирайте с много хора и се опитайте да избягвате в момента занимания, което могат да ви доведат до болница. Избягвайте струпване на хора и се тествайте (ако нямате симптоми) 2 пъти седмично. Пазете психиката си и не четете конспиративни глупости – намерете по-полезни и смислени занимания, сега е време за хубави книги.