Аспарух Илиев

Д-р Ааспарух Илиев: Бих препоръчал ограничаване на масовите събития

Доктор Аспарух Илиев от лабораторията по инфекция на мозъка в Университета в Берн и експерт по безопасност на ваксините заяви в студиото на НОВА, че проблемът с Омикрон е в това, че ще има много повече хора, които ще се разболеят едновременно, което съответно ще доведе до по-голяма натовареност на болничната система и съответно до изчерпване на болничния ресурс.

Докторът не отрича, че този вариант на COVID-19 индивидуално преминава по-леко и с намален риск (известно е, че вирусът не поразява толкова белите дробове, както предните варианти, а се задържа в горната част на дихателната система), но поради по-високата степен на вирулентност, Омикрон се разпространява значително по-масово и бързо. Заяви, че нова вълна несъмнено идва и се разгръща, аналогично с процесите, които се развиват в Западна Европа.

Доктор Илиев подчерта, че всички трябва да са предпазливи и призова министър –председателя и здравния министър да осведомят обществеността какъв план се изпълнява и какви мерки ще бъдат приложени. Той изрази увереност в наличието на такъв план, но изтъкна, че той трябва да бъде огласен, за да могат хората да се съобразят.

Експертът препоръча да се ограничат масовите събирания в нощните заведения, в които никой не носи маски. (маските, само по себе си, нямало да намалят вълната, но щели да я направят по-плоска, което съответно потенциално би намалило натоварването на системата). Въпреки може би по-ниския индивидуален риск, мащабите на бъдещето заразяване представляват риск за системното функциониране на болниците. Очаква вълната да бъде остра, но сравнително по краткотрайна и с много по-широк обсег.Новият вариант, според него, причинява известно неразположение и при ваксинираните, но проблемно е вероятността при непреболедували или отказали да се ваксинират досега заболяването да протече по-тежко. Докторът добави, коментирайки бустерните дози, че те правят имунитета по-силен с всяка следваща доза.Според д-р Аспарух Илиев този вариант е по-разпространен сред децата от предишния. Призова заболелите да наблюдават състоянието си внимателно и да се обръщат към специалистите навреме.

Вашият коментар