COVID-19 може да състари мозъка с 10 години

Хора, които се възстановяват от последиците от коронавируса, може да претърпят сериозни проблеми с функциите на мозъка, според изследване на King’s College в Лондон.

Изследването е проведено над 84 285 възстановили се от COVID-19 пациенти. В най-лошия случай е възможно щетите върху мозъчната функция да са с еквивалента на рязко остаряване на мозъка с 10 години, предупредиха учените.

Според ръководителя на екипа Адам Хемпшир, при някои тежки случаи се стига до сериозен когнитивен дефицит в рамките на няколко месеца.

„Нашите анализи съвпадат с предишни заключения за наличието на хронични когнитивни последици като резултат от заболяването”, заяви Хемпшир.

Тестовете за установяване на евентуални нарушения на мозъчната функция са идентични с тези за установяване наличието на Алцхаймер – пациентите решават загадки или се опитват да свързват точки, използвайки логика.

В доклада след проведеното изследване се посочва, че някои пациенти на възраст между 20 и 70 г. с тежки симптоми на COVID-19 са претърпели мозъчно увреждане, равняващо се на 10-годишно стареене на мозъка.

Според невролога Джоана Уардлоу от университета в Единбург, резултатите не означават, че увреждането е дълготрайно и е напълно възможно след определено време мозъкът да се върне в предишното си състояние.