Байонтех ще създаде ваксина срещу Омикрон за 100 дни

Германската компания “Байонтех”, разработила ваксина срещу коронавирус с американския си партньор “Пфайзер” е готова да адаптира лекарството си към варианта Oмикрон на коронавируса. Главният изпълнителен директор и съосновател на фармацевтичната фирма Угур Шахин заяви, че създаването на нова ваксина ще отнеме около 100 дни.

“Ще се нуждаем от нова ваксина, в това няма съмнение. Единственият въпрос е кога ще имаме нужда от нея”, заяви ръководителят на “Байонтех” пред онлайн форум. Той заяви, че компанията ще има нужда от “около 100 дни, за да разработи и започне да доставя” нови ваксини, ако се окаже, че настоящите лекарства срещу коронавирус са неефективни срещу Oмикрон.

Шахин подчерта, че според предварителните данни Омикрон “може да зарази ваксинирани хора”, но използваните лекарства могат да предпазят от тежкото протичане на болестта.

“Очаквахме такъв вирус в началото на следващата година. Той дойде малко по-рано”, каза главният изпълнителен директор на “Байонтех”.

На 26 ноември Световната здравна организация (СЗО) обозначи щама на коронавируса B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква “Омикрон”. Щамът има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство у СЗО.

Няколко промени в подобния на шип протеин на вируса могат да затруднят неутрализирането на патогена от антителата и това да повлияе на ефективността на ваксините. Освен това щамът Омикрон има потенциала да се разпространява по-бързо от другите.