учител

5 начина да помогнем на другите по време на COVID-19

Преди няколко месеца не сме си и помисляли, че постоянно ще слушаме истории за хора, изпразващи рафтовете на супермаркетите и дуелиращи се за една ролка тоалетна хартия. Или такива, които изтръпват, когато някой покрай тях не е с маска на устата или пък изпадат в паника, когато нямат децинфектант в чантата си.

Но освен тези истории, има и такива за хора, които искат да се съберат и да помогнат. Тъй като социалната дистанция се превръща в норма и необходимост, сме длъжни да се приспособим към новото ни ежедневие и ритъм на живот. Ето 5 начина, с които можете да покажете солидарността си към другите граждани и да им помогнете да почувстват подкрепа по време на световна пандемия.

Мобилизирайте моралa си: Присъединете се към група за взаимопомощ

Вариантите, по които можете да помогнете на някого са много и различни. От обикновено пазаруване в супермаркет за съсед или познат възрастен човек до  отделянето на време за приятелски телефонен разговор и подкрепа. Всеки се нуждае от помощ в различна форма. Не трябва да подценяваме последиците, които могат да настъпят от изолацията вкъщи и “спиране” на каквъто и да е социален живот. Доброволците може да действат самостоятелно или пък да се присъединят към различни групи за взаимопомощ.

Целта? Да помогне на най-уязвимите в обществото през кризата. Тук се включват хора, които се самоизолират, защото са възрастни, тези без семейство, хора с увреждания и хора с лошо здравословно състояние. Нека се уверим, че съседите, приятелите и възрастните ни познати в крайна сметка не страдат сами.

Средства за бъдещето: Купувайте продукти от затруднен местен бизнес

Тъй като животът се промени мигновено, тъй като правителството съветва обществеността да си стои у дома, е малко вероятно някои местни фирми да оцелеят. Но други ще го направят и вие можете да подкрепите онези от вашата общност, които означават нещо за вас.

Опитайте се да мислите на местно ниво. Освен ако не се самоизолирате в продължение на 14 дни и не можете да излезете от дома си, то помислете за местните месарници, сладкарници, хранителни магазини и пекарни. Докато добре подплатените супермаркети вероятно ще издържат на бурята, независимите търговски обекти в квартала може да не го направят. Местният бизнес вероятно ще има проблеми с паричния поток по време на пандемията. Бихте ли могли да им помогнете?

Нахранете нуждаещите се: Подкрепете или осигурете малко пространство за хранене

Осигуряването на спасителни станция за храни от първа необходимост вероятно ще станат по-необходими от всякога през следващите седмици и месеци. Докато настоявате правителството да помогне на социално слабите членове на обществото да се изправят на крака, помислете дали не можете и вие да го направите, макар и на местно ниво.

Знанията: Предоставете доброволно своите преподавателски умения в подкрепа на родителите в дистанционното образование 

Ако имате опит в преподаването, помислете дали можете да предложите своите знания и умения на родители, които може помагат на децата си по време на онлайн обучението. Мног очесто родителите отдавна са се откъснали от училищната образивателна система и може да не си спомнят важни неща. Хиляди учители вече са се обърнали към социалните медии, за да подкрепят родителите, които са в ново положение в тази така необикновена ситуация, публикувайки своите предложения за помощ и обмяна на опит или специализация.

Освен идеи за изкуства и занаяти, научни експерименти и предложения за четене, можете да предоставите информация на родителите до различни чебни ресурси.

Забавление: Организирайте онлайн синглонг, медитация или танцово парти

Може би трябва да се държим дистанцирано от другите хора точно сега, но технологията ни помага да не сме непознати макар и да не сме се запознавали на живо. Стотици хора участват в хорове, групови медитации и дори танцови партита от собствените си домове чрез софтуер за видеоконференции.

Kакво ще кажете за онлайн йога семинар или дискусия за здравословното хранене в платформата Zoom.