Първата в света продажба на изкуствено сърце е факт

Френската фирма, производител на протези Carmat съобщи, че е продала изкуствено създадено сърце за нуждите на италиански пациент в очакване на трансплантация, съобщиха от компанията.

Това е първата комерсиална сделка от този тип, извършена от френската компания, от създаването й през 2008 година.

Операцията е извършена от екип, ръководен от сърдечния хирург д-р Чиро Майело в болницата Azienda Ospedaliera dei Colli в Неапол. Според Carmat това е един от центровете с най-голям опит в областта на изкуствените сърца в Италия.

През декември 2020 г. Carmat си осигури европейска маркировка CE за продажба на изкуственото сърце “Aeson” като ”мост за трансплантация”. Това сертифициране се основава на резултати от проучване, което е започнало през 2016 г. и все още в ход.

През ноември 2019 г. резултатите от първите 11 пациенти показват, че 73% от тях са оцелели в продължение на шест месеца с изкуствения орган или са претърпяли успешна трансплантация в същия период. Според компанията, първата търговска продажба на изкуствено сърце е отбелязала “важен етап, който отваря нова глава в развитието ѝ” и се надява да намери повече клиенти във Франция и Германия до края на годината.

Говорител заяви пред АФП, че за първи път едно от сърцата се използва извън клинично изпитване. Разходите за операцията – над 150 000 евро – са платени от регионалните здравни власти, тъй като националната здравна система на Италия не покрива подобно лечение.