Почти всички ограничения заради COVID-19 в Англия отпадат от днес

Почти всички ограничения заради COVID-19 в Англия отпадат от днес, съобщават Франс прес и БТА.

Залите за спектакли и стадионите могат да работят с пълен капацитет. Дискотеките подновяват работа. Клиентите могат да бъдат обслужвани на баровете в пъбовете. Няма да има ограничение за броя на хората, които могат да се съберат на едно място. Носенето на маски вече не е задължително в обществения транспорт и магазините, но е препоръчително. Това обаче не важи за Лондон. Кметът на столицата Садик Хан реши да остави в сила задължението за носене на маски в градския транспорт в столицата.

Шотландия премахва от днес повечето ограничения. Остава в сила изискването за носене на маска на обществени места. Хората трябва да спазват метър дистанция помежду си. Смекчават се правилата за срещите на закрито. Осем души от три домакинства могат да се срещат на закрито в частни имоти. На публични места, напр. в пъбове, могат да се събират до 10 души от 4 домакинства. Ресторантите ще могат да удължат с час работното си време и да затварят в полунощ. Дискотеките остават затворени.

На 9 август Шотландия се очаква да отмени и останалите ограничения.

Всички санитарни ограничения трябва да бъдат премахнати в Уелс на 7 август.

Правителството предвижда да остави задължението на носене на маски на закрито на обществени места и в транспорта. В момента шестима души могат да бъдат на частно събиране или да отидат на почивка заедно. Масовите прояви са с оглани до 1000 седящи или до 200 правостоящи хора. На 26 юли в Северна Ирландия ще бъде сложен край на мерките за дистанция на открито и ще бъде намалена дистанцията на закрито до един метър. На 12 август ще бъде обсъдена отмяна на задължителното носене на маски.