болница

Високата смъртност от COVID-19 у нас заради издишаща здравна система

Няма уникален фактор, който да поставя България на челните места по смъртност в Европа, но има комплексни. Това каза доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи. 

Хинков представи заключенията от направения анализ, който беше възложен от здравното министерство и целеше да бъдат открити причините за високата смъртност по време на пандемията. Анализът обхваща периода от 1 март 2020 до 30 май 2021 г.

“Най-вероятно здравната ни система не се е справила”, каза той, добавяйки, че няма друга причина за високата смъртност у нас.

Той посочи още, че продължителността на живота у нас е по-кратка от тази в ЕС и че живеем повече години, лекувайки се от болест.

“Ние сме с 6 години по-малък показател, отколкото ЕС и на последно място в ЕС по очаквана продължителност на живота през последните 7 години. Още по-тревожно е, че нашият народ е болен. Това успоредно с нарастващата възраст ще се окаже голямо предизвикателство за здравната система и това е един от основните фактори за голямата смъртност по време на COVID пандемията”, коментира доц. Хинков.

От думите му стана ясно още, че в периода 1 март 2020-31 май 2021 г. в България са починали 166 050 души.

“Смъртността по болести на кръвообръщението и болести на дихателна система са нараснали през 2020 г. Смъртността от COVID е 123, 4 на 100 000, а при останалите класове не се наблюдават съществени разлики. Смъртността от COVID дърпа общата смъртност, защото се увеличават всички хронични заболявания”, допълни още той и добави:” В международен аспект има една много интересна зависимост. България се оказва, че е на 21 място в Европа по заболяемост. Далеч преди нас са страни като Чехия, Словения. Ние сме относително добре по отношение на заболеваемостта от COVID, но по отношение на смъртността сме на трето място”, каза доц. Хинков, цитиран от БГНЕС.

Според него една от хипотезите е, че е много възможно здравната ни система да се е справила лошо.

Той обърна внимание и на големия брой хоспитализирани. По думите му 28 % от тях са с коронавирус, което прави всеки трети хоспитализиран да е с COVID.