дефибрилатор

Проф. Иво Петров: Автоматични дефибрилатори трябва да има на повече обществени места

Автоматични външни дефибрилатори трябва да има на повечето обществени места – концертни зали, спортни стадиони, големи спирки на метрото, влакове, предприятия, заяви по bTV кардиологът проф. Иво Петров.

Темата за тези апарати отново стана актуална след случая с датския футболист, който получи сърдечен арест (внезапно спиране на сърцето) по време на мач и беше спасен благодарение на бързата намеса на медицински екип.

Проф. Петров посочи, че България е една от последните държави, които не отговарят на европейската директива, издадена през 2012 г., за т.н. позитивно законодателство.

„Доскоро имаше страни, в които нямаше никаква наредба, има страни, в които има позитивна наредба и такива, където има наказателни. В България в Закона за здравето съществува един текст, който не само укорява, но е възможно да бъде поставен под отговорност човек, който не е специалист и използва машина, която може потенциално да има отношение към даването на първа помощ“, добави проф. Петров.

Според него цената на уреда не е причина той да не бъде масово разпространен. По думите му един подобен дефибрилатор струва около 3000 лв.

Кардиологът обясни, че автоматичните външни дефибрилатори позволяват спешна медицинска помощ да се оказва и от неспециалисти. Той даде пример със ситуацията с датския футболист Кристиан Ериксен, който получи сърдечен арест на терена. По думите му лекарите са го поели, след като е била извършена дефибрилация, което най-вероятно е спасило и живота му.

„Такъв тип демонстрация има двоен ефект. Първо – обучаване на населението за действие с външен дефибрилатор, което е елементарно, но увеличава съзнанието на неспециалистите как да се действа. Така, случайни граждани спасяват случайни граждани“, обясни той.

Проф. Петров разказа, че през 2013 г. Националното кардиологично дружество и БЧК са направили няколко обучения при децата как се действа в такива ситуации. По думите му в Западна Европа подобен тип курсове са задължителни в часовете по физическо възпитание.

„Миналата седмица внесох проект на наредба в Министерство на здравеопазването, която да позволи провеждането на такива курсове сред населението. Например в Япония в предприятия и институции на всеки десет души трябва да има един обучен, който да действа с външен дефибрилатор и дава първа помощ“, добави той.

Проф. Петров уточни, че по европейските стандарти на всеки 3000 души население трябва да има по един дефибрилатор.

Вашият коментар